Engelse versie                                                                                                               Fossiele planten
Engelse versie                                                                                                               Fossiele planten

Darwin en Evolutie

Dialezingen met links
Hans Steur, Ellecom

Leven en werken van
Charles Darwin

Darwin

Evolutie

Leven en werken van Charles Darwin

Charles Darwin wordt gezien als de vader van de evolutietheorie. Hij kwam uit een welgesteld doktersgezin in Shrewsbury in Engeland. Van de opleidingen, die hij volgde, stak hij niet veel op, maar in zijn vrije tijd leerde hij des te meer. Van 1832 tot 1836 maakt hij zijn beroemde wereldreis met het onderzoeksschip de Beagle, waarbij hij zich tot volwaardig natuuronderzoeker ontwikkelde. In 1838 begreep hij ineens hoe evolutie in zijn werk gaat, namelijk via natuurlijke selectie, maar hij durfde zijn idee niet wereldkundig te maken omdat hij bang was voor de gevolgen daarvan. Pas in 1858, toen Alfred Russell Wallace ook het begrip natuurlijke selectie ontdekt had, kwam hij met zijn theorie naar buiten. Hij had intussen enorm veel argumenten verzameld en in zijn beroemde en belangrijkste boek 'Over het ontstaan van de soorten' (1859) gebruikte hij die om zijn theorie uit te leggen. Het boek veroorzaakte veel opschudding, vooral in kerkelijke kringen, maar de wetenschappelijke wereld accepteerde al vrij spoedig dat nieuwe soorten door evolutie konden ontstaan.
Daarna heeft Darwin nog vele andere boeken geschreven over allerlei onderwerpen, die met de wonderen van de evolutie te maken hebben.
Emma FitzRoyIn deze dialezing wordt het verhaal van Darwins leven verteld.
Het kan echter niet compleet zijn, omdat het anders veel te lang zou worden. Voor wie er dieper op wil ingaan, zijn links naar andere websites gegeven, die voor de aanvulling kunnen zorgen. Verder biedt de boekenlijst voldoende leesstof.

In de negentiger jaren hebben mijn vrouw en ik een reis door Groot-Brittanië gemaakt waarbij we de plekken waar Darwin geleefd en gewerkt heeft, opgezocht hebben. Veel foto's van deze reis zijn in de lezing verwerkt.

Veel van wat Darwin over evolutie heeft geschreven, geldt nog steeds, maar vanzelfsprekend is de theorie op allerlei punten verbeterd, verfijnd en uitgebreid.                                                                                                

Start         of         Ga direct naar pagina ...


Evolutie

Evolutie is het overgaan van de ene soort in de andere. De vele soorten planten en dieren, die nu op aarde bestaan, zijn allemaal in vroegere tijden ontstaan uit andere soorten. Verwante soorten hebben een gemeenschappelijke voorouder. Zo stammen de Afrikaanse en de Indische olifant waarschijnlijk af van een olifantensoort die zo'n vijf miljoen jaar geleden leefde.

Alfred Russel WallaceCharles DarwinCharles Darwin wordt gezien als de vader van de evolutietheorie, hoewel ook Alfred Russel Wallace die heeft ontdekt. Darwin beschreef de theorie heel uitgebreid in zijn boek 'Het ontstaan van de soorten' dat in 1859 uitkwam.

De evolutietheorie is heel belangrijk omdat je daardoor beter begrijpt hoe de natuur op aarde zijn vorm heeft gekregen. Je krijgt meer respect voor de natuur als je weet hoeveel miljoenen jaren het heeft geduurd voordat al die soorten zijn ontstaan.

Evolutie is een heel ingewikkeld proces. In het volgende wordt zo eenvoudig mogelijk uitgelegd hoe dit proces in zijn werk gaat. Wie er meer van wil weten, moet een van de vele boeken lezen die er over geschreven zijn.

Start         of         Ga direct naar pagina ...