Darwin 22

Vorige

Stop

Volgende

Kaart van het tweede deel van de reis van de Beagle
Klik op de kaart voor vergroting.

Boek De reis van de Beagle

In 1835 en 1836 werd de verdere thuisreis gemaakt via Nieuw-Zeeland, AustraliŽ, de Indische Oceaan en Kaap de Goede Hoop. Op het laatste moment werd Darwins geduld nog weer extra op de proef gesteld doordat kapitein FitzRoy besloot nog eens naar Zuid-Amerika te varen om een aantal metingen te controleren. Eindelijk, op 2 oktober 1836, arriveerde de Beagle in Engeland.
Een tiental geologische brieven, die hij aan Henslow had gestuurd, waren door deze tot een boekje gebundeld en uitgegeven. Darwin was verbouwereerd want daarvoor had hij ze niet geschreven. Maar ze waren in goede aarde gevallen en ze hadden zijn naam gevestigd. Lyell, de beroemde geoloog, nodigde hem uit en hij was daarover zeer vereerd.
Nu braken de drukste jaren van zijn leven aan.

Meer weten?
Kaart van de hele reis van Darwin (en meer)

In de eerste plaats moest hij zijn reisverslag maken aan de hand van zijn dagboek van 770 pagina's. In 1837 had hij na heel hard werken het manuscript van zijn reisverslag klaar. Maar de publicatie liep veel vertraging op omdat het tegelijk met het verslag van FitzRoy gepubliceerd moest worden. Het werd 1839 voor de Journal of Researches into the Natural History and Geology of the countries visited during the voyage round the world of H.M.S. Beagle, zoals het boek officieel heette, verscheen. Het kreeg een goede pers, vooral bij de geologen. Het is in vele talen vertaald en heel vaak herdrukt. Het is nu ook nog leuk om het te lezen.

Meer weten?
Complete Journal (in het Engels; probeer een Nederlandse versie te pakken te krijgen)

Darwin 22

Vorige

Stop

Volgende