Darwin 16

Vorige

Stop

Volgende

Beagle-kanaal

De Vuurlanders

Hier ligt de Beagle in het Beagle-kanaal, dat toen nog niet zo heette. Even rust van de gigantische stormen, die in dit woeste gebied heersen. Van hier uit werden verkenningen uitgevoerd in kleine boten.

Het Vuurlandersverhaal: Bij een eerder bezoek van FitzRoy aan Vuurland stalen bewoners een boot, waarop de bemanning een aantal Vuurlanders in gijzeling nam om de boot terug te krijgen. Maar die opzet lukte niet. FitzRoy nam toen vier Vuurlanders mee naar Engeland met de bedoeling te proberen hen Engels te leren en wat beschaving bij te brengen. En van hen overleed en er bleven over: York Minster (27), Jemmy Button (15) en Fuegia Basket (10).
In n jaar tijd lukte het hen Engels te laten spreken en met mes en vork te laten eten. Darwin stond er versteld van dat 'de wildste mensen ter wereld' zich zo snel konden aanpassen. Deze Vuurlanders waren nu aan boord om teruggebracht te worden.

Tijdens een verkenning in het woeste, steile Beagle-kanaal werd het drietal tesamen met een missionaris aan land gezet in het gebied waar hun stam woonde. Er werden hutten gebouwd en tuintjes aangelegd in de hoop landbouw aan de Vuurlanders te kunnen leren. De wilde Vuurlanders keken van een afstand toe.
Daarna ging de expeditie verder het Beaglekanaal in. Na negen dagen kwamen zij terug om de situatie te bekijken. Alle bezittingen waren verdwenen (gemeenschappelijk bezit geworden), de vier waren bedreigd en beroofd, maar niet mishandeld. De missionaris was ontmoedigd en wilde weer terug, maar de Vuurlanders bleven: Jemmy teleurgesteld en York en Fuegia als man en vrouw.

Meer weten?
Jemmy Button (in het Engels)

Darwin 16

Vorige

Stop

Volgende