Darwin 17

Vorige

Stop

Volgende

Darwincollectie

Darwincollectie

Eind mei 1834 werd eindelijk Kaap Hoorn gerond en de Stille Oceaan bereikt. Darwin besloot toen geen dominee maar natuuronderzoeker te worden. Hij raakte steeds meer overtuigd van het gelijk van Lyell: niet catostrofes maar geleidelijke processen hadden het aardoppervlak veranderd. Hij vond veel fossielen van reuzenbeesten die zeker niet bij een ramp waren omgekomen. Op een van zijn  tochten op land vond hij schelpenbedden op 350 m hoogte, schelpen zoals die nu nog voorkomen. Ook dit sterkte hem in de mening dat het land langzaam omhoog was gekomen.
In het Natural History Museum in Londen worden achter de schermen nog verzamelingen van Darwin bewaard. Hier een bak met schelpen, die hij heeft opgestuurd.
Bij Chili maakte hij een aardbeving mee, terwijl hij op het schip was. De stad Conception, die 200 mijl noordelijker lag, werd bij die ramp volledig verwoest. Het was de ergste aardbeving die Chili ooit had getroffen. Dit alles maakte een grote indruk op hem. Men vertelde hem dat na de beving een groep rotsen boven water was uitgekomen en hij vond een schelpenlaag die na de beving een paar voet boven water uitstak. Hij had het proces van het rijzen van het land ter plekke meegemaakt! Zo moest ook de Andes voet voor voet omhoog geduwd zijn.
Darwin verzamelde ook veel stenen op zijn expedities. Op de foto een steen met een papiertje met Darwin handschrift.

Darwin 17

Vorige

Stop

Volgende