Darwin 12

Vorige

Stop

Volgende

Het boek van Von Humboldt

Lyells Elements

Darwin had twee boeken bij zich, die het belangrijkst voor hem waren:
- de beschrijving van de reis van Alexander von Humboldt naar Zuid-Amerika (in de Engelse vertaling: Personal Narrative), die hij gekregen had van Henslow
- en het eerste deel van Lyells Principles of Geology.
Von Humboldt had Darwin al eerder verslonden en het boek had zijn reislust buitengewoon aangewakkerd. Hij heeft er tijdens de reis ook veel aan gehad.

Meer weten?
Alexander von Humboldt

Wat de geologie betreft: algemeen geloofde men in die dagen dat de aardlagen gevormd waren tijdens rampen: geweldige overstromingen, vulkanische catostrofes, enz. Charles Lyell daarentegen verkondigde dat alle veranderingen in een langzaam tempo waren gegaan, dat het land langzaam omhoog was gekomen of gedaald, kortom dat in het verleden alles net zo was gegaan als het nu gaat. Deze zienswijze wordt wel actualisme of uniformitarianisme genoemd terwijl de oude zienswijze catastrofisme heet.
Darwin nam de moderne visie over nadat hij Lyells boek tijdens de reis had gelezen en hij allerlei aanwijzingen voor de juistheid hiervan had gezien. Zo zag hij b.v. bij de Kaapverdische eilanden schelpenlagen met redelijk moderne schelpen op 40 m hoogte zitten.

Meer weten?
Uniformitarianisme

Charles Lyell

Darwin 12

Vorige

Stop

Volgende