Evolutie 37

Vorige

Stop

Volgende

Lizzie the Lizzard
Reconstructie van Lizzie the Lizard in het museum te Edinburgh

Amniotisch ei
Naar Czerkas & Czerkas: De oerwereld van de DinosauriŽrs (1993)

In 1988 werd in een groeve bij Edinburgh een fossiel van een diertje van 20 cm gevonden dat de kenmerken van een reptiel vertoonde. Dit fossiel was echter 40 miljoen jaar ouder is dan Hylonomus: het is gevonden in het Onder-Carboon. Het werd Lizzie the Lizard gedoopt.
Het was een sensationele vondst en omdat de eigenaar het fossiel aan de hoogste bieder wilde verkopen, is er in Groot-BrittanniŽ een inzamelingsactie gehouden om het dier in eigen land te houden. Voor 195 000 Britse ponden is het in het Nationaal Museum van Schotland in Edinburgh terecht gekomen. Jammer voor het museum is wel dat het nog steeds niet onomstotelijk vaststaat dat Lizzie echt een reptiel is.


Een buitengewoon belangrijke gebeurtenis is geweest het ontstaan van het amniotische ei. Dat is een ei waarin het embryo in vruchtwater ligt en omhuld is door een amnionvlies. Er is nog een tweede vlies, het allantois, waarin de bloedvaten liggen voor de zuurstofvoorziening en waarin het afval opgenomen wordt. Verder heeft het ei een harde, leerachtige schaal, waar geen water doorheen gaat, maar waardoor wel gasuitwisseling plaats kan vinden. Het ei bevat ook nog een voedselvoorraad in de dooierzak. Door dit ei werd het reptiel onafhankelijk van een waterige omgeving. Wel moest zich een vorm van inwendige bevruchting ontwikkelen omdat het ei in het allereerste stadium bevrucht moest worden, voordat de schaal zich ontwikkelde.
Waarschijnlijk was deze ontwikkeling aan reactie op het opeten van de gelegde eieren door andere dieren. Maar hoe de evolutie in zijn werk gegaan is, is moeilijk te doorgronden.

Meer weten?
Structure of the amniotic egg (in het Engels)

Evolutie 37

Vorige

Stop

Volgende