Evolutie 38

Vorige

Stop

Volgende

Vindplaatsen van fossielen van mensachtigen in Afrika
Naar Caird: Aapmens, het verhaal van de evolutie van de mens (1994)

Voetspoor van Australalopithecus afarensis
Naar Caird: Aapmens, het verhaal van de evolutie van de mens (1994)

De laatste jaren is de afstamming van de mens vaak in het nieuws doordat er telkens nieuwe en soms sensationele vondsten worden gedaan. Algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de mensachtigen (hominiden) in Afrika ligt. Er zijn drie gebieden waar fossielen van hominiden gevonden worden (zie kaartje):
1 = de Rift Valley (Ethyopië, Tanzania, Kenia, ...)
2 = Zuidelijk Afrika
3 = Tsjaad
Waarschijnlijk waren daar de omstandigheden voor fossilisatie het gunstigst. De Rift Valley is in feite een breuk in de aardkorst, waarlangs veel meren zijn ontstaan. Dit gebied was daardoor een aantrekkelijk woongebied en bovendien geschikt voor fossilisatie van lijken die in het water terecht kwamen.
De eerste vondsten van fossielen van mensachtigen zijn in Zuidelijk Afrika gedaan, in grotten en in groeves.
De vondsten in Tsjaad dateren van de laatste 15 jaar.

Meer weten?
Soortren van het geslacht Homo (mensachtigen)

Reconstructie Laetoli-voetspoorDit is een van de meest indrukwekkende fossielen van homiden: een voetspoor van 27 meter lang. Het is van twee rechtoplopende mensapen, Australopithecus afarensis genaamd. Het is gevonden en vrijgelegd door Mary Leaky, de vrouw van Richard Leaky. Het bevindt zich in de Olduvaivallei in Tanzania. De ouderdom wordt geschat op 3,6 miljoen jaar. Er was juist een vulkaanuitbarsting geweest en deze dieren liepen door de afgekoelde natte as en lieten zo hun voetspoor na.
Waarschijnlijk zijn er zo'n 7 miljoen jaar geleden soorten mensapen ontstaan die rechtopliepen. Zij stonden aan de basis van een radiatie waarvan op de wereld nu nog maar één soort is overgebleven: de Homo sapiens, wij dus. Voorlopig is dat nog wel een heel succesvolle soort.

Meer weten?
De Laetoli voetsporen

Evolutie 38

Vorige

Stop

Volgende