Evolutie 35

Vorige

Stop

Volgende

De Burgess Shale
De Burgess Shale. Naar Norman: De Fantastische wereld van de prehistorie (1994)

Burgess dieren
Naar Gould: Wonderlijk leven (1991)

De beroemdste vindplaats van dierlijke fossielen is wel de Burgess Shale in de bergen van Brits-Columbia, Canada. De lagen daar zijn uit het Midden-Cambrium, zo'n 520 miljoen jaar oud. Ze zijn daarmee maar iets jonger dan de oudstbekende fossielen. Vanaf 543 miljoen jaar geleden , aan het begin van het Cambrium, komen fossielen algemeen voor. Het bijzondere van de Burgess Shale is dat de fossielen daar uitzonderlijk goed geconserveerd zijn. Zelfs de zachte delen zijn bewaard gebleven. Op verreweg de meeste andere plaatsen zijn alleen de harde delen, zoals schelpen en pantsers gefossiliseerd. In de lagen van de Burgess Shale zijn talloze, vaak zeer vreemde dieren gevonden, die in veel gevallen van geen enkele andere plaats bekend zijn. Alleen in China zijn de laatste tijd vergelijkbare vondsten gedaan (die nog iets ouder zijn).
Uit de fossielen blijkt dat er in die (begin)tijd zeer veel levensvormen bestonden, die later blijkbaar uitgestorven zijn. Men spreekt wel van de Cambrische explosie, waarmee de enorme radiatie (uitwaaiering) van levensvormen in die periode bedoeld wordt.

Meer weten?
De Burgess Shale
Fossils of Chemgjiang China (in het Engels, prachtige foto's)

Hier zie je een paar van die zeer eigenaardige dieren. Zoals de Anomalocaris, een tot 2 meter grote rover met ogen op korte steeltjes, met een mond in de vorm van een ananas-ring en een paar gevaarlijke grijpers. Dit was verreweg het grootste dier in de Burgess Shale.
De Sidneyia was een geleedpotig roofdier van ongeveer 10 cm dat de stamouder van de spinachtigen, trilobieten en schorpioenachtigen zou kunnen zijn.
De Leanchoilia was een blinde geleedpotige met grote aanhangsels aan de kop die eindigden in drie zweepachtige tentakels.
Dit zijn maar drie van de meer dan 120 soorten dieren die in de Burgess Shale gevonden zijn.

Meer weten?
Anomalocaris

Evolutie 35

Vorige

Stop

Volgende