Pepys 35

Vorige

Stop

Volgende

De slag bij Lowestoft
De slag bij Lowestoft door Hendrik van Minderhout (1665). Van Wikipedia.

De Tweede Engelse Oorlog
Er waren er drie. De Eerste Engelse Oorlog onder Cromwell van 1852 - 1854 werd een glorieuze overwinning voor de Engelsen. De tweede (van 1665 - 1667) ging gelijk op maar door de tocht naar Chatham werden de Nederlanders de winnaars. De derde (1672 - 1674) eindigde onbeslist. Het ging steeds om de hegemonie op zee en in de handel.
Pepys was er ten zeerste bij betrokken omdat hij voor schepen moest zorgen, voor de bevoorrading en voor de uitbetaling van het loon van de zeevarenden. Maar er was chronisch tekort aan geld. Het was dus geen leuke baan, maar Pepys sloeg zich er dapper doorheen en wist vooral in die oorlogsperiode zijn eigen kapitaal flink te vergroten. Daarbij was hij wel buitengewoon voorzichtig zijn handen niet te branden. En hij vergat ook zijn pleziertjes niet.

12 april 1665
De oorlog begon goed voor de Engelsen met een klinkende overwinning in de slag bij Lowestoft. Intussen is de pestepidemie uitgebroken.
   8 juni 1665
Pepys voelde meer sympathie voor buurman Penn dan tevoren. Hij meldt ook nog een week later dat de Hollanders verkondigen dat zij gewonnen hebben en dat Duinkerken voor hen verlicht is.

Pepys 35

Vorige

Stop

Volgende