De raadselachtige plant Parka decipiensDeze plant leefde in het Laat-Siluur en het Vroeg-Devoon, zo'n 400 miljoen jaar geleden. Vooral in de oude groeves in de omgeving van Forfar (klik op de foto hiernaast) ten noorden van Dundee in Schotland wordt hij veel als fossiel gevonden. Maar ook op andere plaatsen in de wereld komt hij voor.
Het fossiel (1) ziet er uit als een plakkaatje van 0,5 - 7,5 cm doorsnede
met een netvormige structuur er op. De vorm is cirkelvormig, elliptisch of
onregelmatig (2).
Gave exemplaren van Parka decipiens hebben een rand met een breedte van 0,2 -1,2 mm. Dit was een groeirand, waarin ook de sporangia gevormd werden. Inderdaad kun je bij sommige exemplaren zien dat aan de rand onvolledige sporangia (7) liggen. Deze waren in het stadium van de vorming.
Bij sommige exemplaren is in het midden een uitsteeksel te zien dat
'holdfast' (8) wordt genoemd. Men neemt aan dat de plant daarmee aan de
ondergrond vast zat. Over de ware aard van Parka decipiens heeft men allerlei ideeën gehad. Achtereenvolgens is in de vorige eeuw gedacht aan een bloeiwijze van een plant (b.v. een egelskop), aan slakkeneieren, aan kikkerdril, aan een braamachtige vrucht en aan een pakket eieren van een zeeschorpioen. In 1891 en werden de sporen ontdekt en vanaf dat moment begreep men dat het om een plant ging.
Nog steeds kan men Parka niet plaatsen.
De plant lijkt op sommige bestaande levermossen, maar ook op bestaande algen.
De chemische samenstelling wijst op verwantschap met groene algen. Samen
met enkele andere raadselplanten vormde Parka waarschijnlijk een groep
planten die probeerde het nog kale land te koloniseren. De hogere planten,
zoals Cooksonia (11) en Zosterophyllum (12), die tegelijker
met Parka leefden, hebben daar misschien een stokje voor
gestoken.
In dezelfde lagen als Parka komen ook objecten voor die op Parka lijken, maar die geschulpt zijn, als in de foto hieronder. Dat is geen afwijkende Parka maar een stuk Eurypterus-schaal. Klik op de foto om hem te vergroten. |