Terug

Maiovercus celticus

Maiocercus celticus
Ibbenbüren
Westfalien B
(Coll. Wil Costers)
Lengte 2,5 cm
meer foto's

Deze spinachtige vond Wil Costers in 1994 op de afvalberg van de steenkoolwinning bij Ibbenbüren (Dld). Het is een prachtig exemplaar met alle acht poten er nog aan. Prof. C. Brauckmann determineerde de soort als Maiocercus celticus. De soort behoort tot de klasse der Arachnida (spinachtigen) en daarin tot de orde Trigonotarbida. Het dier had een chitinepantser dat uit segmenten was opgebouwd.

In het voorjaar van 1996 hebben Hans van Essen en ik op de dezelfde storthoop nog vijf fossielen van hetzelfde dier gevonden. Deze waren echter veel minder compleet. Toch was het wel bijzonder want fossielen van spinachtigen zijn bijzonder zeldzaam Door onze vondsten was het aantal exemplaren dat van Maiocercus celticus in de wereld gevonden was, verdubbeld.

Maiocercus celticus was een relatief grote soort binnen de Trigonotarbida waarschijnlijk had hij een roofzuchtige leefwijze. De sterke poten wijzen daar op. Je mag aannemen dat het dier in het dichte, vochtige plantendek op prooidieren, vooral kleinere geleedpotigen, loerde.

De vondsten zijn uitgebreid beschreven in een artikel in Grondboor & Hamer.

Overige vondsten en reconstructies

Fossiel 1

Fossiel 2

Fossiel 3

Fossiel 4

Fossiel 5

Reconstructies

Top