Darwin 20

Vorige

Stop

Volgende

Galapagoseilanden

Dieren van de Galapagos
Uit: Charles Darwin, Sproule 1990

Op 15 september 1835 bereikte de Beagle de Galapagos-eilanden. Daar bleef men tot 20 oktober. Er woonden daar maar weinig mensen, maar veel schepen legden er aan om post achter te laten voor andere schepen, om water in te nemen en vooral voor het verse vlees van de reuzenschildpadden (galapagos is Spaans voor reuzenschildpad). Darwins eerste indruk was er een van afkeer: zwarte rotsen, stekelige begroeiing. Maar de natuur bleek zeer interessant. Er waren b.v. zeehagedissen , leguana's, die niet de zee ingingen. Misschien omdat de haai hun vijand was en hun instinct hen uit het water hield.
Darwin verzamelde veel soorten vinken, die allemaal verschilden, b.v. in de vorm van de snavel. Er liepen paden van de kust naar het midden van het eiland. Die bleken gemaakt te zijn door schildpadden die gingen drinken bij de bron. De vice-gouverneur merkte op dat hij in één oogopslag kon zien van welk eiland een schildpad afkomstig was. De schildpadden van James-eiland smaakten het best. Het drong tot Darwin door dat dit belangrijk was, maar hij had de schildpadden al ingepakt zonder het eiland er bij te vermelden.

Meer weten?
Galapagos-eilanden

Ook bij de spotvogels waren er verschillen. Die had hij wèl van etiketten voorzien. Hij hield de verwante soorten voor variëteiten. Toen de Beagle op 20 oktober weer weg voer, zag hij wel in dat de variaties in de richting van 'transmutatie van soorten' konden wijzen.
Hij was zich nog niet helemaal bewust van het belang van zijn waarnemingen. Zo liet hij de bemanning op de reis naar Australië rustig alle 30 levende schildpadden opeten en de restanten overboord gooien. Later kreeg hij daar erge spijt van.
Pas thuis, toen John Gould de meegebrachte vogels bestudeerd had en hem vertelde dat het om nauw verwante soorten ging, begon er een lampje bij hem te branden. En wel vooral vanwege de spotvogels. Bovendien hadden de vinken en de spotvogels nauwe verwanten op het vasteland ...

Meer weten?
Zeeleguaan
Reuzenschildpad
Schildpad van Darwin overleden

Darwin 20

Vorige

Stop

Volgende