Terug

Gnetales van Bayreuth

De Gnetales is een groep planten waarvan de systematische plaats nog steeds niet vast staat. In het algemeen kan worden gezegd dat deze orde tussen de coniferen en de bedektzadige planten in staat. Er zijn drie recente geslachten: Ephedra, Gnetum en Welwitschia.
DesmiophyllumDesmiophyllum gothanii
is de naam van lintvormige bladeren met dicht op elkaar staande, parallelle nerven, zoals ze op diverse plaatsen in de buurt van Bayreuth gevonden worden. De bladeren zaten in tweetallen aan de stengel vast. Vaak worden ze en masse gevonden. De breedte van de bladeren is erg verschillend. Van deze plant is ook de mannelijke fructificatie bekend. Zie hieronder.
PiroconitesPiroconites kuespertii
is een deel van de mannelijke bloeiwijze van Desmiophyllum. Het is een vrij grote schub (tot wel 10 cm) die aan één kant bedekt is met ‘synangia’, die bestaan uit drie met elkaar vergroeide sporangia. Wij hebben diverse van deze schubben gevonden.
BernettiaBernettia inopinata
lijkt wat op een kleine denneappel. Het is niet niet onwaarschijnlijk dat dit de vrouwelijke bloeiwijze is van Desmiophyllum.

ChlamydolepisChlamydolepis lautneri
is een soort schutblad, dat zowel bij Piroconites als bij Bernettia kan horen. Het wordt meestal los gevonden. Het kan tot 15 cm lang en 5 cm breed zijn, maar meestal is het wat kleiner.

Top