Terug

Coniferen

Klik op de foto's voor meer informatie
De coniferen, inclusief de araucaria's, namen een belangrijke plaats in in de Jura-flora van Yorkshire. Verreweg de meest algemene soort is Elatides williamsonii, die op vele vindplaatsen voorkomt. Meestal gaat het echter om kleine takjes. Een tak op de linker foto is een zeldzaamheid. Ook de kegels komen veel voor. De mannelijke zijn klein en soms massaal aanwezig (middelste foto), de vrouwelijke zijn groter en minder algemeen (rechterfoto).
Deze plant hoort bij de familie van de Taxodiaceae ofwel de moerascypres-achtigen.

Elatides williamsonii

Mannelijke kegel van Elatides Vrouwelijke kegel van Elatides

Brachyphyllum mamillareAraucarites phillipsiiEen tweede algemene soort is Brachyphyllum mamillare (foto links), die tot de Araucaria-achtigen gerekend wordt, hoewel de blaadjes heel anders zijn dan die van het recente 'apenverdriet'. De blaadjes zijn zeer klein, kort en dik en ze overlappen elkaar. Vooral bij Whitby hebben we deze plant gevonden.
De vrouwelijke kegels vielen gemakkelijk uiteen en daarom worden de vrouwelijke schubben meestal apart gevonden (foto rechts). Zowel de kegel als de losse schubben worden Araucarites phillipsii genoemd.

Beroemd is het git (jet in het Engels) van Noord-Yorkshire, een mooi compact zwart materiaal waarvan (rouw)sieraden, medaillons, poppenmeubeltjes, e.d. gemaakt worden. Het is fossiel hout van Aracauria-bomen en enkele andere coniferen, dat bij Saltwick Nab, ten zuiden van Whitby, in een prachtige kwaliteit gevonden wordt. Sinds de bronstijd wordt dit materiaal al gewonnen en er is een hele industrie voor de verwerking ervan ontstaan. In het museum van Whitby zijn prachtige voorbeelden te zien en wordt ook veel informatie over deze industrie gegeven. Overigens vind je op diverse plekken langs het strand wel fossiele bomen (foto hieronder), maar die zijn meestal van mindere kwaliteit. Het is ook niet zeker dat het potentiële git-bomen zijn: het kunnen ook andere coniferen zijn.

Fossiele boomstam

Er zijn nog veel andere coniferen beschreven maar die zijn allemaal in meerdere of mindere mate zeldzaam en wij hebben die dan ook niet (bewust) gevonden. Meestal is een cuticulapreparaat noodzakelijk om zekerheid omtrent de soort of zelfs het genus te hebben.

Top