Een schorpioen uit het Carboon van de Piesberg
Op zondag 4 oktober 2006 ging een groep leden van de NGV, afdeling Twente,
op excursie naar de grote groeve in de
Piesberg bij Osnabrück. Het regende
pijpenstelen en de vondsten vielen tegen doordat de plantenfossielen door
de regen niet goed te zien waren. Toch werd het een gedenkwaardige dag, want
één lid van de groep, Adri Delcour, sloeg van een groot, langs
de weg liggend blok stukken af en zag een fossiel zitten dat haar vreemd
voorkwam. Wat het was, wist ze niet, maar het leek interessant genoeg om
mee te nemen. Met veel moeite slaagde zij er in nog een aar stukken, met
delen van het fossiel erop, van het harde blok af te slaan. Deze zeldzame vondst is intussen wetenschappelijk beschreven door Dr. Jason Dunlop uit Berlijn en Prof. Carsten Brauckmann uit Clausthal-Zellerfeld (Dunlop et al, 2008, zie onderaan). Hieronder staat een foto van het fossiel. De afbeelding daarnaast is gemaakt met de camera lucida. Dat is een optisch instrument waarmee het beeld op papier wordt geprojecteerd, waarna dit kan worden overgetrokken. De afbeeldingen zijn overgenomen uit de genoemde publicatie. Klik op de linkerfoto voor vergroting.
De ouderdom van de vindplaats De Piesberg is bekend om zijn rijke en veelzijdige, Bovencarbonische, flora. Maar de laatste jaren worden ook steeds meer dierlijke fossielen gevonden. Deze zijn bijzonder zeldzaam, maar door intensief zoeken zijn toch al vertegenwoordigers van de volgende groepen gevonden: degenkrabben (Euproops), spinachtigen (Aphantomartus), Arthropleurida (een soort reuzenmiljoenpoten: Arthropleura), visschubben (Palaeoniscida), ei-capsules van haaien (Palaeoxyris) en een tand van een gewerveld dier. Zoetwaterschelpen komen ook voor maar ze zijn zeldzaam.
Beschrijving van het fossiel Van het fossiel is het voorstuk en een deel van het middenstuk positief bewaard gebleven, terwijl de staart en het achterste deel van het middenstuk negatief bewaard zijn gebleven. Een poot met klauw is op een apart stukje aanwezig. De totale lengte van het dier zal bij leven ongeveer 11 cm geweest zijn. Klik op de tekening voor een vergroting van de reconstructie en voor een gedetailleerde beschrijving van het fossiel.
Een punt hierbij is nog dat de conservering verschilt: de schorpioen
van Mazon Creek zit in een concretie van sideriet (een ijzerverbinding),
terwijl die van de Piesberg in schalie bewaard is gebleven. De wijze van
fossiliseren kan gevolgen hebben voor de vorm van het fossiel. De schorpioen is te zien in de permanente Piesbergtentoonstelling in het museum 'Am Schölerberg' te Osnabrück.
Literatuur
|