Terug

Palmhout van Schoonebeek
Microfoto van een vaatbundel met omliggend parenchymweefsel. Schoonebeek.Hoogte van de vaatbundel 0,9 mm.

Het witte vlakje (de doorsnede van een buisje) is leeg, maar verder is de celstructuur goed geconserveerd. Het lege gedeelte is gevuld geweest met sklerenchymcellen (dikwandige cellen, die ook wel steun- of steenvezelcellen worden genoemd). Boven deze sklerenchymkap, die als functie heeft het verlenen van stevigheid aan de stam, is het echte vaatbundelgedeelte te zien. De witte vlekken daarin zijn grote (meestal zijn er twee) houtvaten, daaromheen zit een groot aantal tracheïden (watergeleidende cellen).
Binnen de vaatbundel, grenzend aan de sklerenchymkap zitten de zeefvaten (het floëem), die tot taak hebben de voedselstroom van de bladeren naar de rest van de plant mogelijk te maken. De vaatbundel, inclusief de sklerenchymkap, is ingebed in het grondweefsel (parenchym), dat er bij verschillende soorten palmen ook verschillend uitziet. In dit geval staan langgerekte cellen loodrecht op de bundel, terwijl dat bij andere soorten vaak anders is.
Preparaat nr. 380 van een stuk palmhout van Schoonebeek. Palmhout coll. F. Rhebergen, slijpplaatje coll. J. van der Burgh.