Email

Miljoenpoten uit het Onder-Devoon van Groot-Brittannië

De Myriapoda of duizendpootachtigen behoren tot de oudste landdieren. Het zijn langgerekte diertjes, met veel segmenten en poten. Tot deze groep behoren o.m. de miljoenpoten en de duizendpoten.
Bij de oudste fossielen ging het vooral om miljoenpoten . Dat komt waarschijnlijk doordat deze een hard, kalkrijk, pantser hadden, in tegenstelling tot duizendpoten, die een zeer dun pantser hadden (en hebben).
De meeste fossielen van Myriapoda zijn ontstaan in een waterig milieu. Daardoor is het niet zeker dat het in alle gevallen om echte landdieren gaat.

Uit het Onder- en Midden-Siluur van Schotland zijn enkele vondsten beschreven, zoals de soort Archidesmus loganensis uit de omgeving van Lesmahagow. Maar er bestaan twijfels over de aard van deze fossielen.
De meeste vondsten van Myriapoda komen uit het gebied van Forfar, ten noorden van Dundee. Deze vondsten dateren uit het onderste Devoon (Gedinnien). Ze zijn iets ouder dan de fossielen uit de Rhynie chert. De duizendpootachtigen zijn ingebed tussen resten van de planten Zosterophyllym myretonianum en Parka decipiens.

In de Brecon Beacons (Wales) hebben wij in een oude groeve een cluster van miljoenpoten gevonden. Ze zijn ter bestudering aan de Universiteit van Cardiff.

Klik op de dia's voor grotere foto's en informatie. De eerste twee zijn uit Schotland, de derde is uit Wales.
1. Kampecaris forfarensis
Het genus Kampecaris vormt een aparte groep, die niet tot de miljoenpoten wordt gerekend. Ze hebben een relatief kort lichaam (2 tot 3 cm) en ze zijn te herkennen aan het gezwollen achtereind. Het is de vraag of het landdieren waren: het is niet uitgesloten dat ze permanent in het water leefden.

2. Archidesmus macnicoli
Deze soort wordt gezien als een echte miljoenpoot en ook als een landdier. Het dier kon tot 5 cm lang worden en had meer dan 30 segmenten, met aan ieder segment minstens twee paar poten.

Nieuw! 3. Niet-gedetermineerde miljoenpoten uit de Brecon Beacons (Wales)
Miljoenpoten van Brecon Beacons

Top