Terug

De vindplaats

Richter (1979) beschreef de groeve in zijn boek 'Südfrankreich und seine Fossilien' en zo hebben we de plek gevonden. Neem vanuit Lodève (in oostelijke richting) de D153E richting Soumont en houd daarbij 'La Vierge' aan, het grote beeld op de berg. Bij een splitsing links aanhouden. Na ongeveer 3,5 km vanaf de N9, als je op het hoogste punt bent, zie je aan de rechterkant de groeve. Er liggen grote bergen beige gekleurde plaatjes, die je naar hartelust kunt splijten. Verwacht echter geen snelle successen. De fossielen zijn tamelijk zeldzaam, maar met wat volharding zijn toch leuke vondsten te doen.
Naar schatting maken coniferentakjes zo'n 95% van het aantal fossielen uit. Varenachtige fossielen zijn zeldzaam en meestal klein. Ook calamiten en cordaiten zijn zeldzaam. Verder kom je vrij veel kegels, zaden en schubben van bloeiwijzen tegen.
En een heel enkele keer vind je een voetafdruk van een klein reptiel of amfibie.
Lodève is beroemd door de prachtige stukken die vooral in de negentiende eeuw zijn verzameld. Verschillende paleobotanici hebben zich deze flora bestudeerd zoals Brongniart (1828–1836) , Zeiller (1898), Doubinger (1956) en Florin (1939–1945)

Terug