Darwin 39

Vorige

Stop

Volgende

Berkenspanners

Wallace

Hier nog een voorbeeld van veranderingen door selectie, in dit geval door natuurlijke selectie. Rond 1850 waren deze vlinders, berkenspanners, overwegend licht van kleur. Ongeveer 1 op de 20 behoorde tot een donkere variŽteit. Deze soort heeft de gewoonte om tegen lichte muren en witte berkenbast te gaan zitten. Door de industriŽle revolutie, die toen in volle hevigheid losbastte, werd alles zwart door het uitgestoten roet. De lichte vlinders verloren daardoor hun bescherming (schutkleur) en werden door vogels, etc. opgegeten. De donkere variant was daarentegen in het voordeel en had een veel grotere kans om te overleven. Het gevolg was dat na zo'n 50 jaar de verhoudingen omgedraaid waren en 1 op de 20 vlinders donker was. Het schijnt dat de verhoudingen nu weer 50/50 zijn.
Let wel: er was geen nieuwe soort ontstaan. Dit is een voorbeeld van verandering binnen een soort ofwel micro-evolutie.
Al bijna 20 jaar had Darwin zijn theorie kant en klaar, maar hij durfde er nog steeds niet mee naar buiten te komen uit vrees voor de geweldige gevolgen. Nog steeds was niemand anders op het idee gekomen en hij sprak er alleen met enkele zeer intieme vrienden over, zoals de botanicus Joseph Hooker.
In 1858 echter ontving hij een brief uit MaleisiŽ van Alfred Russell Wallace, een natuuronderzoeker. In de brief zat een artikel van enkele pagina's waarin natuurlijke selectie geheel volgens de ideeŽn van Darwin stond beschreven. In feite had Darwin dit verhaal al in 1842 vrijwel op dezelfde manier opgeschreven. Wallace vroeg Darwin zijn oordeel te geven en het stuk te laten publiceren ...
Het was een dramatisch moment in Darwins leven. In het dorp heerste roodvonk en enige dagen later overleed zijn jongste zoon. Hij was helemaal kapot van beide drama's en had bij zichzelf reeds besloten Wallace de eer te geven. Maar hij kreeg hulp van zijn vrienden Lyell en ..

Meer weten?
Alfred Russell Wallace

Darwin 39

Vorige

Stop

Volgende