Darwin 7

Vorige

Stop

Volgende

Robert Grant
Uit: Darwin, Desmond & Moore 1991

Museum Edinburgh

Samen met zijn vriend Robert Grant liep hij vaak aan de waterkant op zoek naar dieren. Grant, zijn 17 jaar oudere mentor, was van geneeskunde omgezwaaid naar natuurstudie, in het bijzonder naar die van sponzen. Hij was een vrijdenker en een fel aanhanger van Lamarck, de evolutionist. Grant was Darwins leermeester: Darwin vroeg en Grant antwoordde.
Hier deed Darwin zijn eerste echte ontdekking: zwarte korreltjes in oesters bleken eitjes van bloedzuigers te zijn. Voor de Plinian Society maakte hij zijn ontdekking bekend. Hij ontdekte voorts dat veel lagere dieren vrijzwemmende larven hebben. Grant heeft grote invloed gehad op Darwins evolutie-ideeŽn.

Meer weten?
Robert Grant (in het Engels)

Ook in het Edinburghs museum bracht Darwin veel tijd door. Zo leerde hij veel van de natuur maar niets van de medische wetenschap.
Vader Robert had dat wel in de gaten en hij zag als enige mogelijkheid  zijn zoon dominee te laten worden. Als predikant van de Anglicaanse kerk met een flink eigen kapitaal achter de hand, had je alle tijd om je aan natuurstudie te wijden. En dat vooruitzicht sprak Darwin wel aan.

Darwin 7

Vorige

Stop

Volgende