Email

Oerplanten in de Hortus

Tentoonstelling in de Hortus Botanicus te Leiden

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Varenvereniging heeft de Hortus te Leiden de tentoonstelling 'Planten uit de Oertijd' georganiseerd. Vanaf 24 april tot 1 oktober van dit jaar is er een wandelroute uitgezet die langs de vele oerplanten voert, die de Hortus rijk is. Onder oerplanten worden hier verstaan de planten die in de geschiedenis van de Aarde ontstaan zijn vóór de bloemplanten, zoals de Psilotum, de coniferen, de cycassen, de ginkgo's en vooral ook de varens.

Er zijn tijdens de expositieperiode tal van activiteiten in de Hortus, zoals rondleidingen, lezingen, workshops tekenen en fotografie, enz. Zie voor het volledige programma de website www.hortusleiden.nl.

Ter ondersteuning van het karakter van de tentoonstelling hebben Ans en ik een vijftal grote vitrines gevuld met fossielen van oerplanten uit mijn verzameling. Vanaf het alleroudste Silurische plantje Cooksonia, via diverse Devonische planten (voorlopers van de varens) en via de rijke Carbonische flora, komen we uit bij de Mesozoïsche naaktzadigenflora inclusief het levende fossiel Ginkgo. De 160 miljoen jaar oude fossielen van deze plant uit Noord-Yorkshire kunnen vergeleken worden met de blaadjes van de monumentale, in 1785 geplante boom in de Hortus.

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden.

Openingstijden: dagelijks van 10 tot 18 uur, van 24 april tot 1 oktober.

Vitrine in de Hortus
Een vitrine met plantenfossielen in de Hortus

Opening van de Hortus-tentoonstelling
De opening van de tentoonstelling op 24 april 2014