Pepys 48

Vorige

Stop

Volgende

Pepys, Elisabeth en een bediende
Pepys, Elisabeth en een dienstmeisje in hun huiskamer. Van BBC

Huwelijk en ontrouw
In de bloemlezingen van het dagboek (er zijn er vele, ook in het Nederlands) worden de stukjes waarin hij zijn vreemdgaan beschrijft, relatief vaak genoemd. Als je het hele dagboek leest, vallen die vaak in het niet bij alle andere dingen die hij beschrijft. De eerste 5 jaar van het dagboek komen zulke avontuurtjes nauwelijks voor. Later als hij meer op de ladder gestegen is, doen zich meer gelegenheden voor en grijpt hij die aan, zoals met Mrs Bagwell en Betty Lane, zoals eerder beschreven is.

Van de gezelschapsdames van zijn vrouw kan hij vaak ook niet afblijven. Pepys is een echte egoïst, zoals de meeste dagboekschrijvers. Hij noemt bijna altijd zijn eigen verjaardag, maar nooit de hare. Zijn vrouw is jaloers op hem omdat hij de vrijheid heeft en gaat waar hij wil, terwijl zij aan huiselijke taken gebonden is en er niet zomaar op uit kan trekken. Daarom wil ze na verloop van tijd een gezelschapsdame en die krijgt ze ook. Maar Pepys heeft steeds na verloop van tijd de neiging op kusjes te snoepen en meer. De kat wordt wel erg op het spek gebonden omdat deze meisjes hem moeten helpen met aankleden en ze zijn haar moeten kammen.

Het huwelijk tussen Elisabeth en Pepys was redelijk te noemen. Hij hield vast van haar en er zijn ook talrijke momenten beschreven waarin hij heel gelukkig met haar is. Anderzijds zijn er ook nogal eens ruzies die soms hoog konden oplopen. Voornaamste oorzaak was Pepys' jaloezie, zijn oude ziekte zoals hij die noemde.Waarschijnlijk nooit terecht. En dat terwijl hij zelf frequent ontrouw was. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
Elisabeth heeft zijn vreemdgaan nooit ontdekt behalve in één geval: met de gezelschapsdame Deb Willet. En dat werd een heel heftige zaak, waarin zij op zekere avond met een gloeiende pook voor hem gestaan heeft. Hij werd toen volledig ingepakt door Elisabeth en mocht alleen nog onder begeleiding van Hewer de deur uit. Pepys was ook steeds bang dat Elisabeth katholiek zou worden, waarmee zijn hele carrière ineen zou storten.

14 november 1668
    12 januari 1669

Pepys 48

Vorige

Stop

Volgende