Pepys 46

Vorige

Stop

Volgende

Gresham College
Gresham College, de bakermat van de Royal Society
Van Wikipedia


Robert Hooke en Samuel Pepys
Robert Hooke en Samuel Pepys. Van Wikimedia

Pepys, de virtuoso
Virtuoso was in die tijd de naam voor een soort homo universalis, een ontwikkeld iemand met een brede belangstelling. Pepys was zo'n man. Hij was altijd heel erg geinteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen en was ook betrokken bij de voorloper van de Royal Society (toen nog Gresham College). Hij werd Fellow in 1665 en bracht het zelfs tot President in de jaren 1684-1686.
Hij was in het bijzonder ge´nteresseerd in wat we nu wetenschap noemen en hij had ook allerlei contacten met nu nog bekende wetenschappers zoals Robert Hooke, Robert Boyle en Isaac Newton. In het beroemdste boek van Newton, de Principia, staat Pepys vermeld op de opdrachtpagina.
    23 mei 1661
22 maart 1665

Hij was vooral ge´nteresseerd in dingen die met zijn persoonlijk en professioneel leven te maken hadden, zoals geneeskunde (denk aan zijn nierstenen, zijn achteruitgaande ogen en zijn winderigheid), scheepsbouwkunde en navigatie. Hij ontwierp zelf een verbeterd apparaat om de het volume van hout te berekenen en was er bijzonder trots op. Hij was ook erg ge´nteresseerd in de proeven die in het Gresham College gedaan werden, o.a. met dieren.
Hij maakte ook veel nieuwigheden mee zoals koffiehuizen, thee, sinaasappels, vrouwen op het toneel, pruiken en veren onder rijtuigen.
8 augustus 1666

Pepys 46

Vorige

Stop

Volgende