Pepys 38

Vorige

Stop

Volgende

Vierdaagse Zeeslag
'Krijgsraad vr den Vierdaagschen Zeeslag'. Schoolplaat van J.H.Isings

Vierdaagse Zeeslag: 2 - 6 juni 1666
Een jaar na de Slag bij Lowestoft was het weer raak. De Engelse en Nederlandse vloot raakten slaags bij Duinkerken. Op 2 juni kreeg het Navy Office bericht van Albemarle (Monck) dat ze de Hollanders in zicht hadden gekregen. Pepys moest zorgen voor 200 zeesoldaten en dat deed hij. Allemaal dronken namen ze hartverscheurend afscheid van hun vrouwen en marcheerden ze naar de schepen. Scheepgeschut werd gehoord. Intussen vermaakte Pepys zich een half uurtje puik met Mrs. Daniel, de vrouw van een luitenant op zee. Hij vertelde maar niet dat er gevochten werd.
Op 3 juni was er een ontredderd schip binnengelopen en daarvan hadden ze gehoord dat er een Hollands schip in de lucht gevlogen was en dat er drie in brand stonden. Goed nieuws dus. Pepys bracht een tijdje door met Mrs Martin waar hij deed "ce que je voudrait". Enfin, luister maar naar zijn eigen verslag..

4 - 7 juni 1666
Later hoorde hij dat Albemarle en Holmes zich moesten terugtrekken vanwege averij. Rupert was veel te laat aangekomen met zijn smaldeel bij de hoofdvloot. Pepys was heel boos op de onbekwame leiders. Hij heeft er dan ook steeds voor gepleit om in plaats van hoge adellijke, maar onkundige, heren vakbekwame kapiteins aan te stellen. In zijn na-dagboekperiode heeft hij dit ook weten te verwezenlijken.

Pepys 38

Vorige

Stop

Volgende