Pepys 11

Vorige

Stop

Volgende

Elisabeth
Elisabeth Pepys door Thomson (Latham: The  Illustrated Pepys 1978)

St. Margarets' Church
St. Margaret's Church, Londen

Elisabeth
In december 1655 trouwde hij de straatarme, maar mooie Elisabeth St. Michel, dochter van een verarmde adellijke Hugenoot. Hij was stapelverliefd op haar. Zij was toen 15 en hijzelf was 22. Ze kregen een kamer in Whitehall Palace in de afdeling van Montagu.
In de beginjaren schijnen ze nog wel problemen gehad te hebben want tweemaal zijn ze voor enige tijd uit elkaar gegaan. Hier zijn verder geen gegevens over bekend.
Het bovenstaande portret is een kopie-gravure van een geschilderd portret dat Hayls van haar maakte in 1666. Het origineel is verloren gegaan.

St. Margaret's Church
Ze trouwden in St. Margaret's vlak naast Westminster Abbey. In de eerste vijf jaren van zijn dagboek (1660 - 1664) is hij redelijk gelukkig met zijn huwelijk (soms zelfs zeer), hoewel hij van tijd tot tijd ook boos kan zijn op zijn vrouw. Maar wie is dat niet. En in die tijd was de man natuurlijk heer en meester. Aan de andere kant was Elisabeth ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en kon ze hem flink uitschelden, wat hem mateloos irriteerde. Later kreeg hij, door eigen toedoen, meer problemen met haar ...

In 1656 kreeg Pepys er nog een baantje bij als klerk van Sir George Downing. Het ging daarbij voornamelijk om het uitbetalen van geld. Het kostte hem niet veel tijd maar  het leverde wel wat op. Hij kreeg wel een hekel aan Downing, die zeer bekwaam was maar ook hard en meedogenloos.

Pepys 11

Vorige

Stop

Volgende